De raket

Posted by in techniek

Toen Kennedy zei dat de Verenigde Staten voor 1970 een man op de maan zou zette was er nog maar net bemande ruimtevaart. Ee moest een enorme raket ontworpen worden om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontsnappen, wat uitmondde in de drietraps Saturnus V.

De Saturnus V raket wat ontworpen door een team dat onder leiding stond van Werner von Braun (film) een oud-nazi ingenieur die na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten was gegaan om daar verder te experimenteren met de opvolgers van de V-2. Aanvankelijk was het idee om met een grote raket en een keer naar de maan te vliegen, zeg maar de Kuifje-raket, maar die bleek veel te zwaar te zijn om de snelheid van 40.000 km per uur te halen die nodig is om te ontsnappen aan de

schema van de maakraket

Het schema van John Houbolt

zwaartekracht van de planeet Aarde. En dus werd de raket opgesplitst in delen, naar een idee van de aanvankelijk voor gek verklaarde John Houbolt.

Slechts een klein deel zou de landing op de maan maken. Uiteindelijk is de Saturnus V raket nog steeds de sterkste machine die ooit is gemaakt.

De brandstof van de Saturnus-rakketten bestond uit waterstof en zuurstof, bij de eerste trap aangevuld met kerosine. Het verbruik was 20 ton. Per seconde. De derde trap had een herstartbare motor, die uiteindelijk de zet moest geven vanuit de Saturnus-VKbaan om de aarde richting de maan.

De hoogte was 11o meter, zo ongeveer de Domtoren in Utrecht. Het startgewicht voor de maanreizen was zo’, 3 miljoen kilo De eerste lancering was de onbemande Apollo 4, de eerste met bemanning was de Apollo 7 in oktober 1968. Dit was eigenlijk een hele spannende reis, want voor het eerst werd alles uitgeprobeerd met mensen aan boord. Bij de tweede testvlucht van de Saturnus V ging wat mis, want een brandstofleiding raakte bevroren, waardoor de tweede trap minder lang werkte.

Als je niet zelf bij de lancering ben geweest is het niet goed voor te stellen, maar deze film geeft een indruk van de enorme kracht die vrijkomt bij de start van een maanreis. Over de ontwikkeling van de Saturnus raket gaat deze film van 44 minuten.