Apollo 17: de laatste mens op de maan

Posted by in wandelen

Ruim 35 kilometer met een stoer autootje reden de astronauten Cernan en Schmitt tijdens de laatste Apollo-missie naar de maan. Schmitt was de enige maanman met een wetenschappelijke achtergrond, hij had als geoloog eerder de andere maanmannen opgeleid. Ze namen 111 kilogram aan maanstenen mee, in totaal brachten de Apollo’s 382 kilogram naar de aarde. Een steen van deze laatste reis, de Goodwill Rock, is in stukjes gehakt en verzonden naar 135 staatshoofden en alle staten van de Verenigde Staten. Het steentje dat koningin Juliana kreeg is in museum Boerhave in Leiden. Bij de ESA in Noordwijk is ook een maansteen van de Apollo 17, maar ‘slechts’ in bruikleen van de Nasa. Een steentje, toegeschreven aan de Apollo 11, dat in 2008 in het Rijksmuseum was te zien bleek nep te zijn.
Het vertrek van de maanlander ging met enig ceremonieel gepaard, omdat duidelijk was dat het heel lang zou duren eer er weer mensen naar de maan gingen. Het lanceren vanaf de maan is ook gefilmd.
De NOS heeft de uitzendingen over de Apollo 17 online gezet ter gelegenheid dat het in december 2012 veertig jaar geleden is dat deze missie werd uitgevoerd.

Gene Cernan overleed op 17 januari 2017 op 82-jarige leeftijd. Hij betreurde het dat hij de laatste mens was op een

Gene Cernan

Gene Cernan Foto Nasa

ander hemellichaam.

Zijn laatste woorden op de maan waren: dit is Gene, en ik ben op het maanoppervlak; en, terwijl ik de laatste menselijke voetsporen achterlaat, we blijven hier een tijdje weg – maar ook weer niet te lang, denken we – wil ik even kwijt wat ik denk dat de geschiedschrijving gaat zeggen. Dat Amerika’s uitdaging van vandaag het lot van de mensheid van morgen heeft gesmeed. Nu we de maan en Taurus-Littrow verlaten, gaan we zoals we gekomen zijn en, als God het wil, zoals we zullen terugkeren, met vrede en hoop voor de hele mensheid. Veel succes voor de bemanning van Apollo 17.”