de uitdaging

Posted by in techniek

De maanreizen waar niet alleen een spannend avontuur, het was ook een technische uitdaging van jewelste. Toen Kennedy zei dat de Verenigde Staten voor 1970 een man op de maan zou zette was er nog maar net bemande ruimtevaart. Ee moest een enorme raket ontworpen worden om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontsnappen, wat uitmondde in de drietraps Saturnus V. Aanvankelijk was het idee om met een grote raket en een keer naar de maan te vliegen, zeg maar de Kuifje-raket, maar dat bleek veel te zwaar te zijn

Minstens zo groot was de uitdaging voor de besturing van alle gecompliceerde machines. De computertechnologie stond nog in de kinderschoenen en de Apollo raketten waren de eerste gebruikers van de IC’s. Het meest simpele apparaat van tegenwoordig heeft meer geheugen dan de 2048 woorden die deze computer kon onthouden. Het geheugen van de belangrijkste Apollo computer bestond uit draden die op een speciale manier waren gemonteerd, een werk dat erg veel geduld nodig had en een fout knoopje was ‘foute software’. Bij de uitvoering was er hiërarchie in de taken, waarbij belangrijke voorgingen. Tijdens de landing op de maan van de Apollo 11 meldde de computer steeds een fout (1202 alarm), maar dit kwam omdat hij taken moest laten vervallen. Dit waren zaken die gedaan moest worden indien de ‘Eagle’ onmiddellijk na landing weer moest opstijgen; een goede keuze dus om dit niet nu te doen. De fout zat dus niet in de techniek, maar in de instructie voor de bemanning.

De Apollo Guidance Computer of AGC was  61 x 32 x 17 centimeter groot en woog 32 kilo. De kloksnelheid bedroeg 2,048 MHz met een RAM-geheugen (of beter gezegd de voorloper ervan) van 4 kilobyte. Het ROM-geheugen kwam op 32 Kb. Voor de liefhebbers is de broncode HIER te vinden. Ter vergelijk: de nieuwste Iphone X kan 600 miljard taken per seconde aan.

In totaal vonden meer dan 400.000 mensen werk in het Apollo-programma, van de naaisters van de ruimtepakken tot de ontwerpers allemaal hoog gespecialiseerde en gemotiveerde mensen. in totaal kosste het 19,4 miljard dollar, heden te dagen zou dat zeker 100 miljard dollar zijn. De Vs kon het zich niet langer verloorloven, er werd ook nog en oorlog in Vietnam uitgevochten, en het Apollo -programma werd voortijdig gestaakt. De derde trap van een overbodige Saturnus-raket werd omgebouwd tot Spacelab, de voorloper van het huidige ISS ruimtestation.